Ugrás a fő tartalomra

Kiút az áldozatszerepből



Az áldozattá válás sajnos korunk nagyon is gyakori szerepköre. Azért nevezem szerepnek, mert nem a lelkünk sajátja az áldozatiság, csupán elménk és a félelmeink börtönébe zárva jutunk el idáig.

Mondhatnám, hogy engedd el a félelmeket, és akkor nem leszel áldozat, de bizony ez nem olyan könnyű.

Emellett pedig van még néhány akadály, ami az úton vár, ha ebből a szerepből ki kívánnál lépni.

Nézzünk néhány sorompót, amelyeket átlépve ki tudsz ebből lépni:

Nézzük milyen választások azok, amelyek biztosan bevisznek az áldozat mocsárba, hiszen ha ezzel tisztában vagy, akkor könnyebben tudsz rajta változtatni.

1. Ha hagyod, hogy a félelmeid uralkodjanak rajta

Itt arra gondolok, amikor nem csak úgy egyszerűen vannak benned félelmek, hanem amikor a döntéseidben ezek veszik át az irányítást. Amikor például munkát vagy partnert váltanál, akkor rögtön bekacsol a félelem és eléri azt, hogy inkább ne változtass meg semmit sem.
Nyilván nem könnyű ezektől megszabadulni, viszont nem is lehetetlen. Kineziológusként ezeket számolom fel először, amikor valaki stressz oldás miatt megkeres.

2. Ha minden helyzetben és mindenáron kerülöd a konfliktust. 

Persze van amikor nagyon hasznos elkerülni a vitákat, mert hát az élet nem kell, hogy a küzdelmekről szóljon. Azonban amikor a konfliktusok elkerülése már szokásoddá válik, akkor az elfojtások egyre csak gyűlnek benned,. Ilyenkor pedig hamar eljön az a bizonyos utolsó csepp! Csakhogy nincs hova kifolynia a víznek. Így marad önmagad leértékelése, ezzel a magabiztosságod elvesztése és meg is érkeztél az áldozatiság világába.

3. Amikor semmi szín alatt sem fogadsz el segítséget.

Tudom ez kényes téma, hiszen mai világunkban ez az erő jele. Viszont sajnos nem attól leszel valóban erős, ha mindent egymagad oldasz meg.

Keményebb lehetsz, kíméletlenebb, sőt az érzelmeket is megpróbálhatod kiirtani magadból és így rideggé válhatsz. Ez azonban nem fog a valódi erődhöz vezetni.

Itt jegyzem meg, hogy bizony van amikor az élet olyan helyzetbe sodor, hogy kénytelen legyél segítséget kérni, hiszen az együttmüködést mindannyiunknak meg kell tanulni (gondolj csak az Akasztott tarot lapjára, amely ugyanerről üzen).

4. Ha a sérelmeidet gyűjtögeted

Bizony van olyan aki különleges értékként kezeli a sérelmeket, amelyeket sokszor megtisztogat, emlékezik rájuk. Azután amikor figyelmes hallgatóságra lel, akkor mint egy kofa a piacon kiborítja, és a másik kedvére csemegézhet a szörnyűségek között.

Nyilván ez sem fog kivezetni az áldozat szerepből, hiszen mindig azt juttatja eszedbe, hogy mennyi szörnyűség történt veled, és eszedbe sem jut sok egyéb, esetleg jó élmény emellett.

Ehhez tartozik még a harag eltitkolása is, ami biztosan a sérelmeid gyűjteményét gyarapítja majd.

5. Amikor hagyod, hogy mások megalázzanak

Tudom azt hiheted, hogy másokat nem tudsz befolyásolni, és ezért úgy tűnhet erről te nem is tehetsz. Viszont ha megnézed, hogy valójában te mit gondolsz magadról, és a saját értékeidről, akkor talán érthetővé válik, ha mások is ezt tükrözik majd vissza.

Nehéz az énképünkön változtatni, mert ezek nagy részét a hitrendszereink alkotják. Kineziológusként azonban naponta tanuja vagyok annak, hogy amikor a hitrendszereket elkezdjük oldani, akkor az önbecsülés varázsütésre erősődni kezd. Tehát érdemes ezen kezdeni és amikor kell, akár segítséget is igénybe venni hozzá.

Ha te értékeled magad, ha nem alázkodsz meg mások előtt, mert tisztában vagy a saját erőddel, akkor többé nem fogsz a megaláztatás erdejében bolyongani.

Folytathatnám még a sort, most azonban álljunk meg itt.

Ha szeretnél megoldást, akkor ezeken a pontokon elindulva és megoldásokat találva, szépen előre tudsz majd jutni.

Ha szeretnél hozzá konkrét segítséget, akkor látogass el hozzám egyéni stresszoldára.














Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Nagy Arkánumok párkapcsolati jelentései

Szerelem és szexlapok a tarot kártyában

Párkapcsolati kérdések tarot lapjaiban