Ugrás a fő tartalomra

9+1 tipp hogyan állítsd le gondolataid forgatagát


A gondolataink forgataga bizony sok nehézséget okoz. Emiatt nehéz a magánéleti problémák közepette nyugodtnak maradni, vagy épp emiatt lehet, hogy éjszaka sem tudsz nyugodtan aludni.
A sok gondolat szinte ellep és sokszor bizony még meg is bénít a cselekvésben.

Ennek feloldására összeszedtem néhány egyszerű gyakorlatot, amelyek segíthetnek abban, hogy gondolataid elsimuljanak.
Ezeket az elmúlt 18 év sorána stresszoldások alkalmával sok embernek adtam tovább, és aki használta is, annak könnyebb és nyugodtabb lett az élete.

Íme tehát 10 tipp, amelyből választhatsz, hogy a gondolataid uralma helyett a béke szigetén pihenhess:




1. Alkalmazz homlok-tarkó fogást

Ez egy gyakorlat a kineziológia tárházából. Úgy tedd meg, hogy elöl a homlokodat fogd meg az egyik kezeddel, teljes tenyérrel. A másik kezeddel pedig vele egy vonalban hátul is fogd meg a fejedet. Hátul körülbelül a szemeddel egy vonalba fog esni a kezed. Tartsd így a két kezed egy két percig. Meglátod ez hamar megnyugtat. Ekkor ugyanis a véráramlás elölről hátrafelé irányul, így csökkentve nagy mértékben a stresszt és a gondolataid cikázását is.


2. Keresd meg a középpontodat

Ez úgy teheted meg, ha becsukott szemmel elképzeled hol is van a testedben. Figyeld meg, hogy milyen formájú, színű, anyagú ez a középpont. Ha nem megy elsőre képzeld el, hogy hol lenne, ha lenne ilyen középpont.


3. Fogadd el, hogy most gondolataid cikáznak

Tudom ez így most viccesnek tűnik, de az elfogadás valóban segít. Mond ki hangosan, ha tudod, hogy „ Bár gondolataim örülten kavarognak, mégis szeretem és elfogadom magam“. Ezt ismételd meg néhányszor.


4. Légzésed figyelése

Egy egyszerű légzési móddal könnyedén elsajátíthatod. Három lépésből áll: első a belégzés, második a levegő benntartása, a harmadik a kilégzés. Minden lépésre szánj legalább 5 másodpercet. Tehát belégzés közben számolj magadban ötig, tartsd bent a levegőt ötöt számolva, majd engedd ki megint ötig számolva közben.


5. Hideg és meleg együttes érzékelése

Képzeld el, hogy kezeid hidegek, miközben két lábfejed pedig forró. Ezt természetesen fordítva is megteheted, vagyis kezeid lesznek a melegek és lábfejed hideg.


6. Gondolat felhők figyelése

Csukott szemmel képzeld el ahogy gondolatid felhő formát öltenek. Figyeld meg milyen színűek, formájúak, tömörek ezek a gondolatok. Ezután pedig lásd ahogy balról jobb felé elhaladnak szemed előtt. Engedd tovább őket, haladjanak folyamatosan.


7. Biztonsági zsinór létrehozása

Csukott szemmel ülj egy kicsit nyugodtan. Képzeld el, amint a gyökércsakrádból a tested aljából egy zsinór ereszkedik a föld középpontja felé. Ott lásd ahogy leérkezik, majd stabilan ott marad egy horgonnyal. Ezen a zsinóron ereszd le azokat a gondolatokat, rossz érzéseket, amelyek most foglalkoztatnak. Lásd ahogy fejedből mint egy szürke folyam lefelé haladnak és a zsinóron keresztül eljutnak a földbe. Ha úgy érzed, akár szélesítheted is közben a zsinórt. Ha pedig nehezen indul el, képzeld azt, hogy egy porszívó rántja ki alulról a negatív gondolatokat a fejedből és szívja kifelé a testedből.
Amint ez kész, engedd le az egész zsinórt a földbe és lásd ahogy ott egy lávafolyamban elég.
Majd készíts egy gyönyörű új zsinórt, ami rugalmas, és ezt engedd le újra, lásd ahogy ez is stabilan horgonyt vet. Ez az új zsinór adja számodra a biztonságot, és mivel rugalmas, így könnyen tudsz vele közlekedni.


8. Hallgass nyugtató, kellemes zenét

Mindenképp válassz olyan dallamos zenét, ami megnyugtat, esetleg filmzene is lehet. Próbáld meg fülhallgatóval hallgatni, mert így könnyebben tud a gondolataid közé férkőzni.


9. Hallgass vezetett meditációt

Fontos, hogy a meditációt egy személy mondja fel a zene mellé, mert akkor nem kell neked elcsendesedned, ami ilyenkor igen nehéz, hanem vezetve leszel. Ilyen hanganyagot már több helyen betudsz szerezni. Akár az agykontrollost, akár egyéb meditációkat választhatsz, fontos hogy a hang szimpatikus legyen. Ezért javaslom, hogy hallgass bele mielőtt megveszed.


10. Kocogj egyet

Futás közben izmaid mozgásba lendülnek, amelynek hatására tested egy ritmusra jár, így gondolataid is igazodhatnak ehhez. Futás közben mondogasd ezt:

„ Minden lépéssel elengedek, egy rossz gondolatot“

Akár még dallamot is kitalálhatsz hozzá, amit dúdolgathatsz erre a szövegre.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Nagy Arkánumok párkapcsolati jelentései

Szerelem és szexlapok a tarot kártyában

Párkapcsolati kérdések tarot lapjaiban