Ugrás a fő tartalomra

Mi segít megérteni gyermekeid?

A "boldogság kék madarát" mindannyian szüntelenül keressük. Szeretnénk harmonikus családban élni, de sokszor csak az "ezt nem értem" útján futunk gyerekeink után, ahol bizony a frusztráció lesz csak a jutalmunk.


Én most egy egyszerű módszert szeretnék megmutatni, amely segít megérteni gyermekeid cselekedeteit.

Természetesen partneredet és a saját viszonyod is megvizsgálhatod ezek alapján.


Nézzük először is a négy alap karaktert:
  1. Tűz
  2. Víz
  3. Föld
  4. Levegő
A sorrend természetesen nem meghatározó, csupán véletlenszerűen vettem most így.

Nézzük mindezt részletesebben, amellyel könnyebben tudod elfogadni egy-egy családtagod, és megérteni viselkedésének mozgatórugóit:

Tűz jegyű emberek (kos, oroszlán, nyilas)

Ezek az gyerekek nagyon sok energiával rendelkeznek, amelyet próbálnak megélni, levezetni a mindennapokban. Harmóniában mindez jól megélhető kreatív tevékenységekben, új tanulmányok és ismeretek megszerzésében vagy olyan tevékenységben, amelyekhez a lelkesedés elengedhetetlen. Hisz pont a tűz jegyű ember, aki nagyon tud motiválni, akár másokról, akár önmagáról van szó. Szeret, és tud is vezetni másokat, sokszor szívesen kezdeményez is.

Sajnos erre nem mindig van módja, hiszen mai világunk igen fegyelmezett és kontrollált. Ezért ez a sok energia elfojtásra kerül, és marad a gyerekeknél a hiperaktivitás, a kezelhetetlenség, a heves hiszti és dührohamok. Ő az akaratos gyerek, akivel sajnos szülőként nincs könnyű dolgunk.

Ha gyermeked ilyen tüzes és energikus, akkor sok kreatív feladatot adj neki, és biztosítsd őt olyan élményekről, ahol ismereteit bővítheti, és mindez kalandos formában juthat el hozzá. Fontos itt megemlíteni, hogy ezek a gyermekek ösztönösen tudják, hogy mi a jó nekik és ezen gondolkodniuk sem kell. Ez nagyon hasznos, de ijesztő lehet egy szülő számára. Tehát, ha úgy érzed, hogy nem elég meggondolt, akkor ne ijedj meg, hisz ennyi energia mellett a megfontoltságot bizony tanulni kell. Ehhez egy bölcs és megértő felnőtt szavai kellennek, aki kellő türelemmel és megértéssel fordul gyermeke felé.

Víz jegyű emberek (halak,rák,skorpió)

Az ilyen gyermekek rendkívül érzékenyek, könnyen megbántódnak, és mindent a szívükre vesznek. Náluk sajnos a sértődés, és a magukba zárkózás igen gyakori lehet. Mindez egy felnőtt számára rendkívül fárasztó, hisz ilyen gyermekből bizony harapófogóval kell kihúzni, hogy mi is a baja.

Harmóniában az ilyen gyermek nagyon figyelmes és gondoskodó. Kedveli a csendet és a nyugalmat, cselekedeteit nem kapkodja el. Társaságban visszahúzódó, nehezen barátkozik, de kettesben feloldódik ő is. Akaratát nehezen fejezi ki, így könnyű őket irányítani. Ez persze mindenképp veszélyes is lehet, hisz mások könnyen manipulálhatják őket, és befolyása alá kerülhetnek a nála akaratosabb gyermekeknek, illetve felnőtteknek.

Nehézségei ellenére könnyű vele kijönni, szülőként ők a jó gyerekekhez tartoznak. Érzékenységük viszont a legtürelmesebb felnőttet is próbára teszik. Ha bármit el szeretnél érni nála, akkor az érzelmeire kell hatod. Itt persze nem az érzelmi zsarolásra célzok, amihez sok édesanya önkéntelenül is fordul, hanem a finom befolyásolásra, amelyet türelemmel és kitartással használva célba érhetünk vele.

Segíteni úgy tudsz neki, hogy hagyod kifejezni érzelmeit, sőt megtanítod neki azt. Ha érzelmei felszínre jönnek, kibeszélheti őket, akkor megnyugszik. Ezek után már lehet neki magyarázni, kérést intézni, mert ezeket elfogadja ilyenkor.

Föld jegyű emberek (bika,bak,szűz)

Az ilyen gyermekek közül kerülnek ki az igazán jó gyermekek. Jellemző rájuk a lassúság, megfontoltság. Már pici gyermekként is könnyebb velük szót érteni, hiszen alapvetően engedelmesek. Akaratukat ki tudják ugyan fejezni, de ez leginkább csökönyösségükben jelenik meg.

Jó tanulók lehetnek belőlük, mert nagyon szorgalmasak. Számukra fontosak még a szokások, a mindennapi rutin tevékenységek. Ezek adják biztonságuk alapjait. Ezt persze szülőként nem mindig értjük, mert stresszben ezek a szokások akár még rögzült cselekvéshez is vezethetnek. Ők nehezen kezdenek új dolgokba, és a spontaneitás sem tartozik jellemvonásuk közé. Viszont megbízhatóak, meggondoltak és hallgatnak a tekintélyre.

Velük úgy könnyű kijönni, ha kereteket kapnak, amelyekhez alkalmazkodni tudnak. Ha bizonyos napi rutinok megadják nekik a napi biztonságot, és főképp, ha nagyon nagy türelmet tanúsítunk feléjük. Ők nem tudnak gyorsan cselekedni, mert nagyon fontos számukra a saját tempójuk, amely bizony néha lassúnak tűnik.

Levegő jegyű emberek (vízöntő,mérleg,ikrek)

Ők az igazi örökmozgók. Kommunikációjuk igen feltűnő, hisz ők szinte soha nincsenek csendben. Gondoltaik állandó körtáncot járnak, amelyet pici korban cselekedeteik is követnek. Így ők igazi örökmozgóvá válnak, amelyet ha le tudnak vezetni valahol, akkor nincs is velük nagy baj.

Számukra a dolgok megértése nagyon fontos. Ezért már igen pici korukban is szükségét érzik a dolgok, események, emberek megértésének. Ezért, ha valamit szeretnél egy ilyen gyermeknél elérni, akkor el kell magyaráznod a miértjét.

Előnyük még, hogy gyorsan tanulnak, rugalmasak és nagyon szeretik a társaságot. Talán ők oldódnak fel a leghamarabb, és a beilleszkedés is könnyebb számukra a közösségekben. Nyitottak az új ismeretekre, élményekre és elég jól tudnak alkalmazkodni a változó körülményekhez.

Stresszhelyzetben akaratosakká válnak, és a hiszti, a dühroham náluk is előtérbe kerül. Nem értik a helyzetet és ez okozza fő problémájukat. Ha meg tudod neki magyarázni, miért történt a stresszt kiváltó esemény, illetve miért akarsz tőle valamit, akkor kezelhetővé válik.
Egymással való kapcsolat:

Kapcsolataikban a tűz és levegő jegyű gyermekek segítik egymást, ezért jól ki is jönnek egymással. Hisz lelkesedésük határtalan, igaz csintalanságaik ilyenkor megsokszorozódnak, hála temperamentumos életszemléletüknek.

A víz, és föld jegyű gyermekek szintén jól megértik egymást, mert nyugalmuk hasonló. Bár mind a két jegy picit zárkózott, ezért viszont nehezebben, ritkábban szokott ez a fajta kapcsolat megszületni.

Mivel az ellentétek már gyermekkorban vonzzák egymást, sőt harmonikusan ki is egészítik a másikat, így a különböző jegyek barátsága inkább előfordul.

Tehát ha tüzes és akaratos gyermeked, akkor egy föld jegyű barát csodákat művelhet. Feltéve persze, hogy a tüzes gyermeked elég türelmes a kapcsolathoz.

Ha gyermeked levegős, gondolkodó természet, akkor egy érzékenyebb barát gondoskodó figyelme segíthet neki, hogy ne csak a gondolatok világába röpködjön, hanem emberi kapcsolataira is kellő figyelmet fordítson.


Természetesen minden emberben jelen van minden karakter, hisz nem csak egy jegyből áll személyiségünk. Ha azonban tisztában vagy gyermeked alap karakterével, akkor sok vitát, és nézeteltérést elkerülhetsz vele. Megértésed pedig erősebbé válhat, ha eszedbe jut, hogy nem ellened szól az engedetlensége, hanem csupán természete más mint a tied.

Fontos tisztelni gyermekünk személyiségét éppúgy, ahogy ez felnőtt társainkkal szemben is kívánatos, ha szeretnénk kapcsolatainkban békét és harmóniát teremteni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Nagy Arkánumok párkapcsolati jelentései

Szerelem és szexlapok a tarot kártyában

Párkapcsolati kérdések tarot lapjaiban